TRETIE PRAŽENIE

Tretie praženie 29.11.2015

Je dôležité spomenúť, že už nepražíme doma. Dostali sme možnosť premiestniť sa do nových vyhovujúcich priestorov.

Rozhodol som sa pokračovať v pražení El Salvador a skúsim prvý krát aj Cubu.

Prvá v poradí bola El Salvador, pokúsil som sa upražiť stred medzi prvým bledým pražením a druhým tmavým. Myslím, že sa mi to ako tak podarilo, uvidíme aká bude výsledná chuť.

Po prechladení som bubon naplnil 250g zelenej Cubi, prvé prasknutie bolo o čosi neskôr, ale druhé prišlo o necelé 3 minúty skôr ako som očakával. A dokonca som to prasknutie naozaj aj počul J. Zrná sa upražili na peknú tmavšiu farbu. Sú o dosť väčšie ako u predchádzajúceho druhu, bubon pražiarne je zaplnený viac ako do polovice.

Z tohto praženia zisťujem, že pre každú odrodu bude platiť iné nastavenie? No paráda. Podľa pokynov z prečítanej literatúry si ale každé praženie podrobne poznačujem. Dúfam, že podľa tohto dokážem daný výsledok opakovať.

Pre budúce testovacie praženia som sa rozhodol pracovať so 130g zelenej kávy.  Takto budem musieť pokračovať, pokiaľ nedosiahnem stabilnejšie výsledky.

Kávu som ako vždy nechal do rána odvetrať a poobede prebalil do vreciek, skúšame kávu aj baliť aby sme ju vedeli prípadne darovať ako vzorku. Prikladám aj foto.

domáca pražiareň MIROMA