Prvé praženie
Naše prvé praženie sme uskutočnili 27.11.2015 Myslím, že praženie prebehlo nad naše očakávanie.
Dôležité je, že nič nezačalo horieť :-)
Toto praženie bolo plne automatické bez nejakého väčšieho zásahu do cyklu praženia. Čiže postupoval som podľa návodu, ktorý bol priložený k pražiarni. Toto nastavenie bolo definované ako praženie vhodné pre 90% všetkých druhov káv.
Počas praženia som okrem zŕn pravidelne kontroloval aj dymenie a zápach, ktorý som odvádzal von cez okno. Vonku už bola tma a všetko sa zdalo byť v norme. Toto zistenie o nedymení ma veľmi potešilo.
Výsledkom praženia bola bledšie upražená káva, ktorú sme nechali cez noc odvetrať. Možno som očakával trochu tmavšiu farbu ale... dodržal som návod.
V noci som sa pár krát zobudil či už je ráno, lebo som sa naozaj tešil čo z toho bude.
Ráno som kávu z plechu premiestnil do uzavretej nádoby, nahrial som Silviu (náš kávovar :-) ) naplnil ručný mlynček a pomlel na jednu dávku. Hrubosť mletia som ponechal na mojom štandarde.
Utlačil do páky, a spustil. Super, začala vytekať krásna crema, za 25 sekúnd natieklo tak cca 35ml.
Vizuálne bolo espresso 90%. 10% dávam dole len za svetlo hnedú cremu. Chuť, hmm, mierna kyslosť, ale nenašiel som na káve nič čo by mi vadilo, ale ani extra chutilo. Možno mi viac chutila ako nechutila len preto lebo som ju sám pražil. Pre druhú dávku som skúsil o stupeň jemnejšie mletie, káva ale vytekala pomaly, možno skúsiť menej utlačiť...??? Tretie espresso patrilo manželke, ktorá ho reálne ohodnotila, "dobré, ale mali sme už aj lepšie".
Ja som už ale vedel, že problém bude v stupni praženia, takže môj druhý pokus s touto odrodou už nebude podľa návodu z knižky. Použijem moje „bohaté“ skúsenosti z googlu a návodov z youtube :-).
Nesmiem zabudnúť, že prvého praženia sa okrem mňa zúčastnila moja manželka, naše dvojčatá Lola, Vanes a svokra.