druhé praženie

Druhé praženie sme zopakovali hneď 28.11.2015, podľa pokynov z videa som vedel, že je potrebné iné nastavenie mašiny, a že počas praženia je potrebné korigovať teplotu, prípadne aj čas praženia.

Všetko bolo v úplnom poriadku, stav sa ale zmenil v čase praženia kedy káva začínala výrazne tmavnúť. Problém nastal v tom, že cez dymovod sa začal valiť naozaj dym :-), teraz sa už usmievam ale vtedy mi nebolo všetko jedno, cez okno som nenápadne sledoval situáciu na ulici. Tým, že bolo vonku dosť veterno odhadujem, že praženie bolo cítiť dosť ďaleko.

Moje nadšenie z predchádzajúceho dňa o bezproblémovom priebehu sa zmenilo. Uvedomil som si, že takto dymiť na sídlisku nemôžem. No budem musieť vymyslieť nejaké náhradné riešenie (komín, pivnica, ...), dúfam že na niečo prídem.

 

Výsledok praženia stál ale za to, káva je tmavo hnedá lesklá a mastná.

Nasleduje odvetranie do rána a môže sa skúsiť espresso.

 

Tak, pomlel som na rovnakom stupni ako včera. Všimol som si rozdiel pri mletí, mletie šlo ľahšie.

Zrná boli viac krehké.  Po štandardnom utlačení dosahujem super cremu aj extrakcia je skoro optimálna.

No a teraz k chuti, takéto espresso som ešte nepil. Kyslosť sa úplne stratila, chuť je neskutočne horká.

Myslím, že je horké až moc, nedokážem nájsť inú chuť ako horkosť. Horkosť je výrazná aj v cappuccine.

Zistil som, že mi chýba kyslosť, ktorá mi doteraz vadila.

V ďalšom pražení sa pokúsim upražiť stred medzi včerajším a dnešným výsledkom.

Samozrejme ak budem mať kde pražiť.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Webnode