Prvých 10 Kg upraženej kávy je za nami, zatiaľ všetko v poriadku :)
Blog
ako pokračujeme?
25.01.2016 21:51Dlhšiu dobu som sa už blogu nevenoval, pražím momentálne 2 x do týždňa.
Stále pražíme pre seba a rozdávame vzorky. Mal som super ohlasy, ale od niekoho aj kritiku.
Preto som zmenil spôsob praženia, zistil som, že nie je všetko len o espresse, a že nie všetky druhy sú na espresso vhodné.
Mám už spracovaný aj Eshop, pri ktorom som sa taktiež naučil niečo nové o tvorbe stránok. Link zverejním čoskoro...
zistenie
02.12.2015 20:20Zistenie El Salvador zo sobotného praženia 28.11.2015 – káva, ktorá bola neskutočne horká mení svoju chuť ! Každý deň je lepšia, horkosť mierne ustupuje, alebo som si už zvykol :-). Ale nie, je to aj názor manželky, ešte jej mám asi 60g tak uvidím ako sa to bude ďalej vyvíjať.
TRETIE PRAŽENIE
02.12.2015 20:16Tretie praženie 29.11.2015
Je dôležité spomenúť, že už nepražíme doma. Dostali sme možnosť premiestniť sa do nových vyhovujúcich priestorov.
Rozhodol som sa pokračovať v pražení El Salvador a skúsim prvý krát aj Cubu.
Prvá v poradí bola El Salvador, pokúsil som sa upražiť stred medzi prvým bledým pražením a druhým tmavým. Myslím, že sa mi to ako tak podarilo, uvidíme aká bude výsledná chuť.
Po prechladení som bubon naplnil 250g zelenej Cubi, prvé prasknutie bolo o čosi neskôr, ale druhé prišlo o necelé 3 minúty skôr ako som očakával. A dokonca som to prasknutie naozaj aj počul J. Zrná sa upražili na peknú tmavšiu farbu. Sú o dosť väčšie ako u predchádzajúceho druhu, bubon pražiarne je zaplnený viac ako do polovice.
Z tohto praženia zisťujem, že pre každú odrodu bude platiť iné nastavenie? No paráda. Podľa pokynov z prečítanej literatúry si ale každé praženie podrobne poznačujem. Dúfam, že podľa tohto dokážem daný výsledok opakovať.
Pre budúce testovacie praženia som sa rozhodol pracovať so 130g zelenej kávy. Takto budem musieť pokračovať, pokiaľ nedosiahnem stabilnejšie výsledky.
Kávu som ako vždy nechal do rána odvetrať a poobede prebalil do vreciek, skúšame kávu aj baliť aby sme ju vedeli prípadne darovať ako vzorku. Prikladám aj foto.
druhé praženie
28.11.2015 00:00Druhé praženie sme zopakovali hneď 28.11.2015, podľa pokynov z videa som vedel, že je potrebné iné nastavenie mašiny, a že počas praženia je potrebné korigovať teplotu, prípadne aj čas praženia.
Všetko bolo v úplnom poriadku, stav sa ale zmenil v čase praženia kedy káva začínala výrazne tmavnúť. Problém nastal v tom, že cez dymovod sa začal valiť naozaj dym :-), teraz sa už usmievam ale vtedy mi nebolo všetko jedno, cez okno som nenápadne sledoval situáciu na ulici. Tým, že bolo vonku dosť veterno odhadujem, že praženie bolo cítiť dosť ďaleko.
Moje nadšenie z predchádzajúceho dňa o bezproblémovom priebehu sa zmenilo. Uvedomil som si, že takto dymiť na sídlisku nemôžem. No budem musieť vymyslieť nejaké náhradné riešenie (komín, pivnica, ...), dúfam že na niečo prídem.
Výsledok praženia stál ale za to, káva je tmavo hnedá lesklá a mastná.
Nasleduje odvetranie do rána a môže sa skúsiť espresso.
Tak, pomlel som na rovnakom stupni ako včera. Všimol som si rozdiel pri mletí, mletie šlo ľahšie.
Zrná boli viac krehké. Po štandardnom utlačení dosahujem super cremu aj extrakcia je skoro optimálna.
No a teraz k chuti, takéto espresso som ešte nepil. Kyslosť sa úplne stratila, chuť je neskutočne horká.
Myslím, že je horké až moc, nedokážem nájsť inú chuť ako horkosť. Horkosť je výrazná aj v cappuccine.
Zistil som, že mi chýba kyslosť, ktorá mi doteraz vadila.
V ďalšom pražení sa pokúsim upražiť stred medzi včerajším a dnešným výsledkom.
Samozrejme ak budem mať kde pražiť.
Prvé praženie
27.11.2015 00:00Naše prvé praženie sme uskutočnili 27.11.2015 Myslím, že praženie prebehlo nad naše očakávanie.
Dôležité je, že nič nezačalo horieť :-)
Toto praženie bolo plne automatické bez nejakého väčšieho zásahu do cyklu praženia. Čiže postupoval som podľa návodu, ktorý bol priložený k pražiarni. Toto nastavenie bolo definované ako praženie vhodné pre 90% všetkých druhov káv.
Počas praženia som okrem zŕn pravidelne kontroloval aj dymenie a zápach, ktorý som odvádzal von cez okno. Vonku už bola tma a všetko sa zdalo byť v norme. Toto zistenie o nedymení ma veľmi potešilo.
Výsledkom praženia bola bledšie upražená káva, ktorú sme nechali cez noc odvetrať. Možno som očakával trochu tmavšiu farbu ale... dodržal som návod.
V noci som sa pár krát zobudil či už je ráno, lebo som sa naozaj tešil čo z toho bude.
Ráno som kávu z plechu premiestnil do uzavretej nádoby, nahrial som Silviu (náš kávovar :-) ) naplnil ručný mlynček a pomlel na jednu dávku. Hrubosť mletia som ponechal na mojom štandarde.
Utlačil do páky, a spustil. Super, začala vytekať krásna crema, za 25 sekúnd natieklo tak cca 35ml.
Vizuálne bolo espresso 90%. 10% dávam dole len za svetlo hnedú cremu. Chuť, hmm, mierna kyslosť, ale nenašiel som na káve nič čo by mi vadilo, ale ani extra chutilo. Možno mi viac chutila ako nechutila len preto lebo som ju sám pražil. Pre druhú dávku som skúsil o stupeň jemnejšie mletie, káva ale vytekala pomaly, možno skúsiť menej utlačiť...??? Tretie espresso patrilo manželke, ktorá ho reálne ohodnotila, "dobré, ale mali sme už aj lepšie".
Ja som už ale vedel, že problém bude v stupni praženia, takže môj druhý pokus s touto odrodou už nebude podľa návodu z knižky. Použijem moje „bohaté“ skúsenosti z googlu a návodov z youtube :-).
Nesmiem zabudnúť, že prvého praženia sa okrem mňa zúčastnila moja manželka, naše dvojčatá Lola, Vanes a svokra.